Programa 214 (30-6-12): O atún da empanada

Pode asegurarse que a pesca con cana é como a matemática, nunca se domina de todo

Izaak Walton

O presidente da Fundación Lonxanet Antonio Garcia Allut participou no cumio de Río+20 para facer chegar a voz dos pescadores artesanais.

[audio:http://blogs.crtvg.es/efervesciencia/wp-content/uploads/2012/06/ENTRE-ALLUT-RIO.mp3]

Descargar Valoración Río+20

 

Que hai atrás dunha empanada de bonito? Conversamos coa oceanógrafa María José Juan Jordá, especialista na xestión de recursos mariños e investigadora de doutoramento no grupo de Recursos Mariños e Pesqueirías da Universidade da Coruña. Nun estudio publicado en PNAS desvelan que o as poboacións mundiais de atúns se reducíronse  no último medio século un 60%. Pero non todas as especies estan afectadas por igual.

[audio:http://blogs.crtvg.es/efervesciencia/wp-content/uploads/2012/06/ENTRE-JUAN-JORDA-def.mp3]

Entrevista  Mª José Juan Jordá

Mª José Juan nos estudios da RG na Coruña

Falando de atúns non podemos deixar de mencionar o II Concurso  de Receitas con “Bonito de Burela” que organizan os nosos compañeiros do Come e Fala da Radio Galega.

En 2008 a Generalitat Catalana reduciu o límite de velocidade ós accesos da área metropolitana de Barcelona, en determinados días e horas, a tan so 80 quilómetros por hora. O principal motivo desta decisión foi mellorar a calidade ambiental do aire, e deste xeito minimizar as emisións de óxidos de nitróxeno e partículas contaminantes.

Os datos actuais reflicten unha importante diminución destes contaminantes no aire da cidade condal. Semella que a medida foi eficaz, ou non?

Preguntas como esta  ocuparon na Toxa esta semana a expertos de 14 países no “V Workshop Atlántico sobre Enerxía e Economía Ambiental” que organizou Economics for Energy, o grupo Rede da Universidade de Vigo e a Fundación Barrié. Efervesciencia estivo alí, e esta foi a reportaxe que fixemos.

[audio:http://blogs.crtvg.es/efervesciencia/wp-content/uploads/2012/07/Workshop-Economía-Ambiental-TOXA.mp3]

Reportaxe V Workshop Economía Ambiental da Toxa

Completa esta edición de Efervesciencia unha reporaxe sobre a presentación do informe “A Ciencia en Galicia”.

Aquí abaixo tes o programa completo:

[audio:http://blogs.crtvg.es/efervesciencia/wp-content/uploads/2012/07/efer-214-30-6-12.mp3]

Descargar programa completo

 

A %d blogueros les gusta esto: