Efer 420 (7-1-18): Luz contra o verdello

As pedras de granito coas que está construído boa parte do noso patrimonio son atacadas por consorcios de algas, bacterias e outros organismos. O proxecto “Light4Heritage” estuda como a luz artificial pode modular o crecemento destes colonizadores. Tras os test no laboratorio agora os investigadores ensaian nun entorno real sobre 3 paredes de monumentos composteláns. Achegamos os nosos micros ao Departamento de Edafoloxía da USC para conversar sobre “Light4Heritage” con Patricia Sanmartín, Justo Arines, Rafael Carballeira e Javier Cancelo. Será a luz ornamental unha ferramenta de control do verdello ou o seu uso é incompatible coa loita contra a contaminación luminosa?

 

Portada galega en Science

O infografista e ilustrador galego Alvaro Valiño é o autor da portada e da imaxe do achado do ano da revista Science.

 

Vaso de viño cardiosaudable?

Se bebes viño a diario é dis que o fas pola túa saúde estás a caer nun mito que xa se desterrou hai tempo. Nolo conta Deborah García Bello. Aquí tes máis información.

 

 O cheiro da choiva

En galego temos mais de 100 palabras para designar á choiva. Nesta edición de “Moléculas en Galego” Javier Balea desvela de onde sae o cheiro da chuvia.

 

Obradoiro “Comunicar ciencia na radio”

Cartel-ciencia-na-radio-2017-copy

 

Un ano máis poñemos en marcha o obradoiro «Comunicar Ciencia na Radio». Este obradoiro está pensado para investigadores, tecnólogos, innovadores, divulgadores,… e terá lugar o vindeiro venres 1 de decembro no estudio de radio da Facultade de Ciencias da Comunicación da USC. Gravaranse contidos que se emitirán en Efervesciencia. A inscrición é gratuíta e as prazas son moi limitadas.

Consulta as bases aquí. Podes apuntarte cubrindo este formulario ou escribíndonos a efervesciencia(pon aquí a arroba)gmail.com. Esta actividade enmárcase dentro do proxecto “Efervesciencia 17: X Aniversario” financiado pola Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Economía, Industria y Competividad.

Efer 411 (5-11-17): Como es unha máquina entendes a retranca, non si?


Para o lingüista computacional Paulo Gamallo a capacidade de entender das máquinas está aínda moi lonxe de entender a retranca. Conversamos con Gamallo no seu despacho do CITIUS na USC sobre como facer que os ordenadores comprendan a linguaxe natural dos humanos.

 

Crowdfunding en ciencia: Que vale e que non

Este ano vimos por primeira vez en Galicia unha moi potente campaña de crowdfunding para un proxecto de investigación científica. A Asociación Galega de Comunicación de Cultura Ciencia e a Tecnoloxía vén de organizar un debate a semana pasada en Pontevedra sobre os riscos e oportunidades deste modelo de financiamento para ciencia. Dannos a súa perspectiva Roi Villar – fundador de I-Love Science e Capital Cell -, Alfonso Peres – Responsable da área de participación cidadá da FECYT e de Precipita – e José Antonio Seoane  –Profesor de filosofía do dereito da UdC especializado en bioética.

 

A que cheiran os mortos?

A que cheiran os mortos? Aquí tamén hai química como nos conta “Moléculas en Galego”.

 

Banda deseñada e ciencia

Dani Pizarro preséntanos ás bandas deseñadas “O segredo de Coimbra” e o “Neurocómic”.

Gala 10 aniversario de Efervesciencia

PARA MAIL10

En setembro Efervesciencia acada o seu décimo aniversario en antena na Radio Galega. Imos celebralo cunha gran gala o sábado 30 de setembro ás 19:30 no Teatro Principal de Santiago. Na gala “Férveche a mente” participaran todos os colaboradores do programa xunto con algúns dos mais relevantes investigadores e divulgadores que teñen pasado polos nosos micros nesta década. Tamén teremos música ao vivo e algunha que outra sorpresa.

O resultado da gala será emitido nos vindeiros programas de Efervesciencia. Contamos coa vosa presenza e apoio. A entrada é libre ata encher o aforo.

Se queres axudarnos a difundir a convocataria nas túas redes, no teu whatsapp o por onde queiras aquí tes o cartel en formato de imaxe e en pdf.

Teatro Principal

Logo

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.