Efer 341 (7-2-16): A nosa dieta coxea

O home é o único animal que come sen fame, bebe sen sede, e fala sen ter nada que dicir

Mark Twain

CZ6hf2DWIAAy72Z

Neste episodio efervescente entrevistamos ao dietista-nutricionista Aitor Sánchez, autor de Midietacojea, para falar dos fallos das mensaxes nutricionais que nos chegan de cote. En moitos casos o coñecemento actual en nutrición non ten que ver co que levamos escoitando durante décadas. Hai alimentos bos e malos? Vale a pena contar calorías? É o mesmo dieta equilibrada ca dieta san?

.:

24487626361_bb3c0e0a2c_b

 

A tradución galega do APOD da NASA vai celebrar o seu 5º aniversario. Falamos con Dosi Veiga, tradutor, e Dani Caxete, astrofotógrafo galego con 4 APODs. Caxete cóntanos as dificultades que tivo para convencer á famosa web de fotografía astronómica de que a súa última creación foi realizada dun único disparo.

A empresa innovadora FAZ Cultura e Desenvolvemento aposta pola potencialidade do turismo científico.

Os raposos galegos acumulan baixos niveis de metais pesados. Este é un traballo do profesor de toxicoloxía da Universidade de Extremadura Marcos Pérez recollido pola axencia SINC.

Os 4 novisimos elementos da táboa períodica

 

Iniciamos 2016 con 4 novos inquilinos oficiais na táboa periódica. Son elementos artificiais radioactivos de vida tan efémera que nalgúns casos só se preparou un so átomo! Logo de anos de verificacións a IUPAC decidiu completar a sétima fila da táboa periódica. O catedrático emérito de Química Inorgánica da USC Manolo Bermejo cóntanos todo o que hai atrás destes descubrimentos. Atención ás diferentes versións da canción dos elementos.

Nova-Táboa-Periódica

Efer 340 (31-1-16): Courel das alaranxadas xanzás

COUREL dos tesos cumes que ollan de lonxe!

Eiquí síntese ben o pouco que é un home…

Uxío Novoneyra

 

_SAM4856

 

A maior biodiversidade de Galicia atópase concentrada no 6% do territorio. No Courel podemos atopar o 40% das plantas galegas. Por outro lado, a serra do Courel leva décadas despoboándose con gran impacto negativo no noso patrimonio cultural. Pero, esta perda de poboación afecta tamén á riqueza biolóxica?

Na entrevista central desta edición efervescente conversamos co catedrático de botánica da USC Javier Guitián.

 

Xanzá (Foto: José L. M. Villa Guía de las plantas del Courel)

Xanzá (Foto: José L. M. Villa)

 

 

 

 

A outra protagonista da nosa entrevista é a xanzá. Esta planta tense empregado para o amargo do vermú, e polo que nos comentou un oínte é unha das favoritas do poeta Manuel María. En Galicia ten a particularidade de que é alaranxada en vez de amarela, por que?

 

 

 

 

 

 

Tamén coñecemos os proxectos educativos do CPI Poeta Uxío Novoneyra da man da profesora de bioloxía Lourdes Sotelo.

.

.

:

Inés Gaportada axenda 2016 copyrcía Seijo preséntanos a axenda feminista de investigadoras galegas do Observatorio da Mariña pola Igualdade. Casualmente unha emisión de Efervesciencia estivo na orixe da idea …


_usr1998.

.

Blanca Laffon, profesora de Psicolobiolxía da Universidade da Coruña analizou a toxicidade de nanopartículas de óxido de ferro. Con este traballo o seu equipo gañou o premio Ernesto Vieitez Cortizo da Real Academia Galega de Ciencias na modalidade de investigadores sénior.

Completa esta edición efervescente esta entrevista ao catedrático emérito de química inorgánica da USC Manolo Bermejo onde debulla para nós os 4 últimos elementos da táboa periódica.

Efer 339 (24-1-16): Un contrasinal oloroso para entrar na célula

 

Os seres humanos percibimos olfacto desde un punto de vista estético, como un sentido que é quen de provocar pensamentos e recordos duradeiros. O olfacto, pola contra, é un sentido primordial que permite aos organismos detectar alimentos, depredadores e compañeiros.

Richard Axel

Montenegro nos nosos estudio

Montenegro nos nosos estudios con César Goldi

Somos quen de percibir uns 10.000 olores diferentes. Mesmo aínda que non saibamos como se chamar. Foi curioso descubrir que toda esta tonalidade de cheiros a podemos recoñecer empregando unicamente uns 300 receptores dentro do noso nariz. Isto significa que cada cheiro ten un patrón característico: un tanto por cento do receptor 1, outro tanto do 2, … e así ata completar un código de barras de 300 números.

Entrar e saír da célula non é fácil. Cómpre atravesar a membrana celular, e para iso as substancias teñen que ter os papeis en regra. O complicado que polo de agora non sabemos moi ben en que consiste. Por exemplo, os péptidos poden ser moi útiles para transportar substancias no interior da célula. Sabemos sintetizalos pero non predicir se van ser quen de atravesar a membrana.

Javier Montenegro investigador Ramón y Cajal do CIQUS vén de gañar un prestixiosa bolsa Starting Grant do European Research Council. Montenegro vai sintetizar novos péptidos coa fin de coñecer os diferentes patróns químicos que deben incorporar estas moléculas para poder penetrar na célula. A idea é empregar un modelo olfactivo para integrar todo o coñecemento que se adquira ao longo destes 5 anos cun 1,5 millóns de euros de financiamento. E deste xeito poder construír modelos predictivos que sabendo a estrutura dun péptido “cheiren” se van poder pasar o control de pasaportes de entrada á célula.

Portada de J. Montenegro e Bea Pérez

Portada de J. Montenegro e Bea Pérez

Javier Montenegro contounos como deseñou esta portada de “Accounts of chemical research” xuntamente coa artista Beatriz Pérez. Esta é a entrevista completa:

 

 

2DbsFI4

Aínda que parece incrible os escáneres cerebrais analízanse na práctica clínica a ollo cando se trata de comparar zonas afectadas por doenzas dexenerativas. No eido da investigación existen ferramentas de análise, pero son demasiado complexas e caras para o día a día dun hospital. Conscientes desta necesidade investigadores do grupo de Medicina Nuclear e Imaxe Molecular do CHUS co apoio da Fundación Ramón Domínguez fundaron a empresa de base tecnolóxica QuBioTech. Agora veñen de gañar o premio de transferencia tecnolóxica 2015 da Real Academia Galega de Ciencias co produto IQ-Brain que en nada entrará na súa fase de comercialización. Conversamos con Jesús Silva e Daniel Fernández, coordinador de I+D e xerente respectivamente de QuBioTech.

 

 

Gaspar Broullón e David Ballesteros cóntannos o que hai atrás da cámara do programa de televisión de divulgación científica Éche Así. Esta é a peza favorita de Gaspar e estoutra a de David.

 

Como recomendación da nosa axenda de eventos científicos destacamos a representación no MUNCYT de A Coruña de “Non toques os meus círculos” por parte da compañía de teatro Artello.

unnamed

 

Social Widgets powered by AB-WebLog.com.